Tänk om Sveriges sjukvård var som i Danmark

IMG_3008

Just nu gör jag min AT tjänst i Danmark, det är bra få lite perspektiv hur sjukvården fungerar i andra länder. Danmark är faktiskt ett riktigt föredöme det går inte ens att jämföra med Sverige. I Danmark brukar människor som kommer till akuten oavsett tid bli hjälpta inom 2 timmar. När en patient i Danmark fick vänta 5 timmar på akuten så blev det tidningsrubriker. Jämför det med Sverige där man skulle se det som ren tur om man fick hjälp inom 5 timmar, men vi vet att det i själva verket kan bli upp till 8 timmar o ibland mer. För att snabba upp ytterligare i Danmark så brukar man ta EKG och blodprover under tiden som patienten väntar

I Danmark brukar människor som kommer till akuten oavsett tid bli hjälpta inom 2 timmar.

I Danmark ställer man fokus på patienterna med bra och snabb service för dem. Vi gör alla undersökningar på en gång vid den minsta misstanke om något är fel. Vi sparar inte på CT, MRI eller röntgen. Vi tar alla blodprov som behövs för att i tid upptäcka allvarliga sjukdomar och hjälpa människor att undvika komplikationer. I Sverige är det tvärtom, det är som att vi sparar på provtagningar inte bara för att de är dyra utan för att vi på något sätt är rädda för att upptäcka något och därför behöva ge dem mera vård.

Skillnaden mellan våra grannländer är alltså total. Danmark har mer en riktig vård där man är mån om människor medans i Sverige så är det mer som att man skall klara av så många patienter man kan på kortast tid.

Den svenska modellen att få patienter ”undanstökade” så fort som möjligt kan kanske kan verka som den mest lönsamma, men jag undrar hur det är i längden. Kostnaden för alla fall som där man hade kunnat upptäcka symptom i ett tidigare stadium om rätt prover tagits planar nog ut skillnaderna en del. Om inte annat så anser jag att den Danska modellen av sjukvård får människor att känna sig både tryggare o gladare och det vinner man på i längden.

Kanske inte så konstigt att det fungerar bättre i Danmark dom har ju till viss del haft en sverigedemokratiskt politik i många år.

 

3 Kommentarer
 1. Bernt Fossheimer says:

  I Sverige blir man oftast av snäst och hänvisad att gå till sin vårdcentral när man kommer till akuten.. Det blev jag 2 gånger en natt 2009 när det senare samma dygn visade sig att jag hade ett stort bråck på aortabågen som höll på att brista och som akut opererades. efter att det upptäckts.

  Svara
  • Ilona says:

   Bernt visst är det så. Jag har själv bevittnat hur dödssjuka nekats bli inlagda för att det helt enkelt varit fullt. Jag kommer inom kort skriva om en liknande händelse som hände oss som gjorde att jag bestämde mig för att ägna mig åt politik.

   Svara
 2. Inger (@inger711) says:

  Bra att du tar upp detta med vården i Sverige. Jag anser att Landstinget egentligen bara förstör vården och kostar massor med pengar. Varför kan inte varje sjukhusenhet ha en ansvarig för hur just den enheten skall skötas.

  Blir mycket byråkrati och mycket pappersskriverier för läkare som får mindre tid för just att prata med patienterna.
  Förr skötte ju läkarsekreterare att skriva journaler, nu skall väl läkaren själv sitta där och skriva.. eller hur?

  Jag har blivit mycket besviken på vården.. Jag skulle t.ex operera mina hemorojder och visste att det var obehagligt efteråt.. Men när jag pratade med läkaren inför operationen, så såg han mycket allvarlig ut och sa att ” detta var mycket sorgligt” Jag undrade varför han var så allvarlig, menade att en hemmorojd operation inte var så allvarligt och farligt… Han svarade då ”Vi måste tyvärr operera bort båda dina bröst för cansern har spridit sig” Jag blev så upprörd och sa att ” På detta ställe törs man inte operera sig, då vet man ju inte vad som egentligen blir bortopererat”

  Han blev arg och sa att titta själv i journalen.. Jag tittade och visst, det stod mitt personnummer, namn adress allting stämde , men resten stämde inte alls. Han hade en till journal som gällde hemorojderna den var rätt.

  Jag sa att detta är ju förfärligt, tänk om jag hade varit dement eller så gammal så jag bara litade på doktorn utan att ifrågasätta..

  Han blev chockad och menade att detta får ju bara inte hända, och hur skall vi nu få tag på patienten som cancern spridit sig på undrade han, men jag sa att det är ju inte mitt problem.

  Man har också blandat ihop mina blodprover en gång så jag trodde jag skulle få dialys, men det togs prover igen och då var kreatininvärdet helt normalt.

  Jag blir också besviken när jag fått en tid då läkaren skulle ringa upp mig, men läkaren ringde aldrig, det är nonchalant mot patienten anser jag.. Jag väntade och väntade men hon ringde aldrig och bad aldrig om ursäkt att hon inte ringt.

  Jag är inte ensam om att ha blivit besviken på vården i dag.. Läkarna har så bråttom, så man känner sig själv jäktad för att hinna säga det man ska.

  Hur kan Reinfeldt säga att vi har den bästa vården i Europa.. Detta är en riktig lögn. Jag har vänner som bott i spanien i flera år och hade ingen privat sjukförsökring i Spanien utan fick den vård som alla spanjorer får och min väninna sa att det var enorm skillnad på vården i Spanien, där man sätter patienten i Fokus och bryr sig.. hennes läkare ringde t.o.m. efter en kort tids medicinering och undrade hur hon kände sig…hon blev förvånad då sådant inte förekommer i Sverige.

  Det finns mycket teknisk utrustning och annat, det råder det inte brist på, men tid för patienten finns inte.

  Gläds åt att du Ilona arbetar för SD och som ser vad som behövs inom vården och du ser bristerna och kan på så sätt påverka till att det blir bättre och jag hoppas innerligt att SD får massor med röster i höst och även i EU valet.

  Lycka till med ditt viktiga arbete!

  Trevlig helg!
  önskar
  Inger

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *