fobi_mini

Etnicitet och religion är inget handikapp

Har ni märkt den stora tävlingen som pågår i Sverige den senaste tiden? Jag pratar inte om Mellon, allsvenskan, eller elitserien i hockey. Jag pratar om den stora tävlingen i ”Vem är det mest synd om?”.

Då muslimerna var först ut med att kalla sig för ”Europas nya judar” så fick de inte bara särrättigheter och massa bidrag utan man blev i princip immun mot all form av kritik. Idag pratar man inte om att kvinnor tvingas bära slöja utan man pratar istället om kvinnors rätt till att bära slöja. Skulle man kritisera andra saker som hedersvåld eller massakrer utförda av islamister i islams namn så viftar man snabbt med islamfobi kortet.
Romerna är populära att tycka synd om just nu. Redan har man  lyckats kväsa all form av kritik mot romer. Att kritisera romer är rasism och inget annat. Att påstå att tiggande romer skulle vara organiserade är numera otänkbart i vanlig media. Likt muslimerna så vankas feta bidrag av svenska skattepengar just för att det är så synd om dem. Afrosvenskarna som även dom vill ha sin bit av skattebetalarnas ”bidragsregn för utsatta” kör hårt just nu med sin ”afrofobi. Så nu har vi Islamofobi, Romofobi, Afrofobi och Homofobi. Dessa  fobier verkar bara kunna behandlas med hjälp av svenskars skattepengar och gynsamma särrättigheter.

Nu verkar dock dessa utsatta grupper enats om ordet rasifierad. Rasifierad är enligt mig ett fruktansvärt ord som inte har någon nytta utan tjänar bara till att upplysa folk att det är synd om dom och att skapa ett vi och dom samhälle.
En vän till mig berättade att som barn så var han lite överviktig. Även om klasskompisar ibland kunde kalla honom tjockis så såg han sig aldrig själv som tjock och framförallt såg han det inte som ett problem. Det var först när skolkuratorn i bästa välvilja frågade honom om han blev retad för att han var överviktig som det gick upp för honom att han var ”tjock”. Helt plötsligt fick han insikten om att han varit annorlunda hela sitt liv och att det var något fel på honom trots att han känt sig normal hela tiden. Denna nya insikt gjorde honom ledsen och deprimerad. Precis samma sak gäller när man klassar folk som rasifierade. Att vara rasifierad är inget handikapp. Visst finns det säkert tillfällen då ”rasifierade” varit utsatta för diskriminering och fått höra elaka ord. Men detta gäller med största sannolikhet alla människor, äldre, tjocka, korta, spinkiga etc har säkert alla fått utstå sin beskärda del av diskriminering och glåpord. Jag har tom varit med om ett tillfälle då man nekade en blondin ett jobb för att hon var ”för bimbo”. Alltså anledningarna till att diskriminera är oändliga.

Ilonafobi

Rasifiering är nog bara en ynklig ursäkt till att inte behöva prestera. Det är så mycket enklare att skylla sina egna eller samhällets brister på de onda svenskarna som är rasister. Gör man dåligt ifrån sig i skolan, eller inte får det där jobbet så beror det inte på mig utan det beror på dom onda svenskarna. Säkert en mer bekväm bortförklaring, än det faktum att man kanske inte kämpade tillräckligt hårt.
I Danmark och Norge känner man inte till någon term motsvarande ”rasifiering” där är alla människor, oavsett hudfärg och religion. Där springer ”rasifierade” omkring lyckligt ovetande om att de är annorlunda och att det är synd om dom.

De säger att rasismen har ökat senaste åren. Är det så konstigt när man hela tiden får höra att folk som är ”rasifierade” är det extra synd om? Att ge särskilda bidrag till enbart rasifierade resulterar bara i att folk får uppfattningen att de presterar sämre. Är det inte möjligt att en arbetsgivare som vill anställa en rasifierad, kanske inte gör det för att han är rädd för att folk skall tro att han anställer bidragstagare? Är det inte möjligt att DO som skall motverka diskriminering i själva verket motverkar sitt eget syfte. Rädslan av att bli utsatt för DO vars utpressningsmetoder får vilket kriminellt gäng som helst att blekna, kanske gör att arbetsgivare drar sig för att anställa folk från ”utsatta” grupper. Kanske är det därför rekryteringsfirmor går så bra nu.

Sverige är ett av de minst rasistiska länderna i världen. Därför anser jag att det behövs inga särskilda rättigheter. Ingen skall klassas som utsatt  p.g.a. etnicitet eller religion, endast om de lider av någon form av funktionshinder. Först den dagen vi behandlar alla lika så kommer vi se på varandra som lika. Att hela tiden påtala att det är synd om rasifierade och särbehandla dom ökar bara rasismen.

 

 

13 Kommentarer
 1. conny says:

  Sista stycket är oerhört viktigt, för det är precis det som det handlar om. Alla ska behandlas lika oavsett etnicitet, ursprung eller hudfärg, och det har jag skrivit ”oändligt” många gånger på min egen blogg och olika fora. Ingen ska särbehandlas pga etnicitet eller religion, för det skapar rasism, precis som du säger. Det är märkligt att det bara är SD som fattar det.

  Sverige är ett konstigt land, där de som vill att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter betraktas som ”rasister” och ”främlingsfientliga”.

  Svara
 2. Savannah says:

  Det är oerhört frustretande att folk kallas för rasistet pga att de har en åsikt om den invandringspolitik som förs. Inga argument hjälper och inga förklaringar om vad SD står för. Fascist, nazist och radist punkt slut.
  Tack för dina krönikor de är så bra!

  Svara
 3. Varg i Veum says:

  Apropå det här med att inte ”passa in i normen” som tycks vara jättehemskt för vissa. Är det egentligen så konstigt att det finns en ”vithetsnorm” i ett land där de flesta är vita? Det existerar ingen svarthetsnorm i Afrika eller gulhetsnorm i kina? Varför skulle just ”vit” norm vara extra fel?

  Svara
  • Kjell Hedlund says:

   Ok med några tusen invandrare -som vill arbeta men vi skall in ta in några troende muslimer. Farligt!

   Svara
 4. Conny says:

  Vi behandlas inte lika idag det är ju det som är saken. En invandrare skall vara 4 ggr bättre än en svensk för att få samma jobb. En bög får leta kyrka som han kan gifta sig i.
  En romer får leva med att ha ett rykte om att de är tjuvar och de blir portade både från hotell campingplatser osv osv.

  Svara
 5. Johan D says:

  Hej!

  Jag tycker att det är väldigt spännande hur du tar upp begreppet särrättigheter i en sådan här text. Jag är helt med dig på punkten om att vi alla är människor och ingen ska i slutet av dagen behöva fler eller andra rättigheter än andra människor.
  Men vilka rättigheter är det som är annorlunda för invandrare, homosexuella eller färgade människor? Jag har aldrig stött på någon seriös politisk eller filosofisk tanke om vilka dessa rättigheter är eller bör vara, så jag förstår verkligen inte din text. Kan det vara så att du tolkar vissa sociala arbeten inom politik som särrättigheter kan jag bara påminna om att vissa grupper (beroende på kön, sexuell läggning, politiska åsikter, etnicitet och religion) faktiskt ÄR underrepresenterade på arbetsplatser, positioner inom politiken och så vidare. Det är just detta man försöker ordna, fixa till det redan skeva perspektivet vissa utsätts för inom vårt samhälle. Det är väl ändå definitionen av rättvisa? Att alla ska ha samma möjligheter, rättigheter och friheter.

  Jag är väldigt intresserad av vad du menar med din text, för i mina ögon ser det bara ut som laddade slagord som inte driver någonstans. Vad betyder texten? Vad vill du ha sagt?

  Lycka till och ha det bra
  /Johan

  Svara
  • Ilona says:

   Jag tycker väl att alla områden där man särbehandlar folk är fel. Då menar jag dels det sociala som du nämnde, hets mot folkgrupp är en annan. Lagen om hets mot folkgrupp och hatbrott är ju i grunden bra, men det blir fel när tex svenskar inte kan innefattas av den.

   Vad jag i grunden vill ha sagt är att det är fel väg att gå. Att ”rea” ut människor på arbetsmarknaden stämplar dem som mindre värda. Vi vänjer arbetsgivare att ”invandrare” är lågprisarbetare. Vi har hela rörelser som bygger på att man anställer ”lågpris” individer. Min fråga är om inte dessa särbehandlingar ställer till det för många invandrare då de i princip värderas mindre av arbetsförmedlingen.

   Jag håller med om att det finns många orättvisor. Men jag anser att man bör tackla dem på andra sätt. Orättvisor slår inte bara mot invandrare, färgade och homosexuella.

   Som invandrare så skulle jag tycka att det var obehagligt om jag visste att jag kostade min arbetsgivare en bråkdel av de svenska anställda, bara för att jag var av en annan etnicitet. Jag må ha ett handikapp i min brytning, men jag tycker jag väger upp det på många andra områden. Tex att jag talar många olika språk.

   Svara
   • Kattis says:

    Ilona, du är klarsynt och ditt kritiska tänkande förgyllar min dag!

    Du har tänkt på saker jag inte äns kunnat drömma om men när jag läser dina tankar är det så solklart att jag börjar ifrågasätta om jag är tillräckligt kritisk? Jag som sett mig själv som kritikernas drottning! Men den titeln klär dig bra så jag kanske får nöja mig med prinsessa titel! =)

    Du kan verkligen förklara hur du tänker så att man förstår! Vet inte om du skrivit om det tidigare men det skulle vara intressant att få läsa lite om hur du blir bemött nu när du är politiskt aktiv men samtidigt läkare. Många kommentarer mot sverigedemokrater brukar ju vara att man inte ser alla människors lika värde, vilket är helt fel! Skriv gärna ett inlägg och berätta!

    All lycka till dig Ilona!

    Kattis

    Svara
    • Ilona says:

     Tack Kattis för dina vänliga ord! Jag vet att det pratas en hel del om att man inte kan vara Sverigedemokrat och samtidigt läkare. Eftersom jag jobbat i Danmark så har jag inte upplevt några problem med detta. Men vi får se kanske det blir mitt nästa inlägg :)

     Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] gärna även Ilonas debattinlägg som hon skrev den 22 april med rubriken ”Etnicitet och religion är inget handikapp”. […]

 2. […] Våran regions och kommunfullmäktige kandidat Ilona Michalowski tycker inte att etnicitet och religion skall ses som ett handikapp. Lika rättigheter och möjligheter skall gälla alla, annars skapar man bara en bild av att utrikes födda presterar sämre. Läs mer på Ilonas blogg. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *