manniskosyn

Insändare i Mölndalsposten angående Folkets Hus portning av SD

manniskosyn

Angående Wallensäter och övriga i styrelsens beslut att porta SD från Folkets hus. 

Jag heter Ilona Michalowski och representerar Sverigedemokraterna i Mölndal. Jag är 36 år och läkare med en gedigen yrkeskarriär inom vård och omsorg. Jag är invandrare och född i Kazakstan i forna sovjetunionen. I dagarna hände något som jag inte upplevt sedan Sovjetunionens fall. Jag blev diskriminerad p.g.a av mina politiska åsikter. Jag blev nekad tillträde till ”folkets” hus, som en slags politisk apartheid. Anledningen skulle vara att vi inte hade samma människosyn?

Vilken människosyn är det ni syftar på? Jag jobbar dagligen med att vårda och läka människor. Jag är ideellt engagerad i välgörenhet och jag är Sverigedemokrat. Vad är det ni utför på dagarna som gör er så mycket bättre?

Vilka är ni som kan hävda att jag har en sämre människosyn, vad ger er rätten att antyda att jag och mitt parti är rasister? Jag är själv invandrare och de flesta av mina vänner är det också. Sverigedemokraterna har utvecklats och att kalla oss för rasister är direkt felaktigt, okunnigt och fördomsfullt. Vi är ett parti som står upp för medborgarnas intressen och för en politik likt den som förs i övriga Europa.

En mer berättigad fråga är snarare vad har ni själva för människosyn? Vi har ett samhälle där människor dör för att de nekas rätt vård, ett samhälle där vi tvingar ut dödssjuka in i arbetslivet, ett samhälle där man omvandlar lokaler för äldreboenden till mer lukrativa verksamheter som boenden för ensamkommande.

Jag blev Sverigedemokrat för att bekämpa det som svenska medborgare utsätts för, men jag skulle aldrig förhindra någon annan att uttrycka sin åsikt. Att neka Sveriges förmodligen tredje största parti tillträde i Folkets Hus är direkt odemokratiskt.

Jag kommer från en familj som i generationer har kämpat för demokrati. Först min farfar som stred mot nazisterna och min morbror som bekämpade kommunisterna. Nu verkar det som om jag måste föra kampen för demokrati vidare här i Sverige.

/Ilona Michalowski

44 Kommentarer
 1. conny says:

  Bra Ilona, raka och ärliga frågor men de som har ”bättre människosyn” har aldrig något svar på vad den skulle bestå i. Ja, sorgligt men sant, Sverige är ingen demokrati och vi måste kämpa för att inte landet ska bli en diktatur som forna Sovjetunionen.

  ”Värdegrunden”, ett uttryck som etablissemanget använder i tid och otid är bara ett uttryck som de tar till för att rättfärdiga sina odemokratiska ageranden. Det är rena ynkedomen att Folkets Hus, LO, SVT, TV4, SR med flera inte har ryggrad att stå upp för demokratin. De är mesar allihop, men de kommer att få kapitulera när folket inser vad de är för skitstövlar.

  Minst en miljon svenskar står bakom dig Ilona, och vi blir fler och fler. SD växer, och man ska inte stirra sig blind på de riggade opinionsmätningarna som de politiskt korrekta beställer. Det gäller bara att få svenska folket att förstå att SD varken är rasistiskt eller främlingsfientligt. Tittar man på vad SD står för så är minst 90 % av folket Sverigedemokrater.

  Svara
  • Lassekolja says:

   Vore intressant att veta vad som föranleder Dig att ställa den frågan. Har Du möjligen lyssnat för mycket på hur SD´s motståndare beskriver partiet? I så fall är mitt tips: Gör inte det utan bilda Dig en alldeles EGEN uppfattning om vad SD egentligen står för! Lycka till!

   Svara
  • Ilona says:

   Hej Peter
   Jag är ledsen att det tagit så lång tid att svara. Det blev väldigt mycket på en gång och jag valde att ta en liten paus och ägna mig mer åt min dotter.
   Jag strävar efter att svara på alla frågor. Men jag hade aldrig kunnat drömma om att de skulle bli så många.
   Jag valde SD för att det är bara deras politik som på allvar kan skjuta till mer resurser till sjukvården. Förutom det så är det mycket annat som tilltalar mig såsom kriminalpolitik och invandringspolitik. Lika mycket som invandring kan vara en otrolig styrka om den sköts rätt. Lika mycket kan invandring vara destruktiv om den sköts fel. Just nu anses jag att den sköts fel.

   Om du vill ha svar snabbare, rekommenderar jag att du gillar mig på facebook och frågar mig där. Då kan jag svara genom telefonen.

   Svara
   • Hans Hansson says:

    Ilona!
    Bra skrivet av dig! Mycket av dina påståenden och erfarenheter om sjukvården, kriminalvården, invandringen, det allmänna tillståndet i det sociala samhällsklimatet i Sverige m.m.stämmer tyvärr alldeles för bra. Men om man läser Peter Bancks frågor, så är det inte alls säkert att han för ditt svar och dina förklaringar.

    P.S. Tur att man har någorlunda bra syn. De här gråa bokstäverna är inte anpassade för synskadade. Klart att fonterna skall vara svarta.
    Hans

    Svara
 2. Susanne says:

  Mycket bra och lättfattat, det borde inte vara något problem för resten av Sverige att förstå vad SD står för.

  Svara
 3. Richard Bensold says:

  All heder åt dig Ilona!!! Din människosyn är moraliskt högstående och ärlig – inte förljugen som dessa intellektuellt och moraliskt klentrogna personer som stänger andra ute av rädsla för att bli avslöjade. All lycka till dig i din fortsatta kamp för SD och ett mänskligare och mer demokratiskt samhälle där yttrandefrihet och tolerans råder.

  Svara
 4. Lassekolja says:

  TACK Ilona! Bland det bästa jag läst på väldigt länge! Bara tanken på att Wallensäter konfronteras med Din text inför en kamera gör mig på mycket gott humör.

  Svara
 5. Lassekolja says:

  Ilona, är Du verkligen på riktigt? Något säger mig att Du kan gå hur långt som helst inom vad som helst. Har just gjort Dig till en av mina ”favoriter”, på skärmen alltså………KRAM & Lycka till!

  Svara
 6. Christer Voigt says:

  Intressant artikel som belyser hur vissa människor missförstått poängen med ett öppet demokratiskt samhälle. De som tog beslutet att porta SD i detta fallet, anser ju att de gjort det rätt genom ett demokratiskt förfarande i den lilla gruppen som styrelsen består av. Folkets hus är en plats för folkligt engagemang, så skulle en ev portning varit mer motiverad, skulle det varit genom ett större röstningsförfarande bland de boende i Mölndal. I detta fallet liknar beslutet mer modellen, där en elit står för folkets vilja, oavsett vad folket tycker. Vanligt förekommande bla i många diktatoriska samhällen.

  Svara
 7. elfyma+ says:

  Mycket bra skrivet av Ilona -håller givetvis med henne.
  I det fredsskadade Sverige är det tyvärr många som motarbetar demokrati och yttrandefrihet.
  Därför bra att invandrare som Ilona värnar om demokratin.
  Om Ilona varit en chilensk kommunist och företrätt V(PK) hade hon och partiet välkomnats i alla sammanhang.
  ”Människovärdet” i Sverige är kopplat till ursprung, politisk uppfattning och fjäsk för etablissemanget (rövslickeri).
  Det är skillnad på invandrare och invandrare.
  http://varjager.wordpress.com/2014/05/01/invandring-forr-och-nu/

  Svara
 8. Lassekolja says:

  Ilona, det vore intressant att veta om Du har tillställt Wallensäter detta inlägg. Det är definitivt tillräckligt bra för mailas till honom!

  Svara
 9. Nico says:

  Hej Ilona!

  Ville egentligen lämna en kommentar för att du ska veta att jag håller tummarna för dig! Riktigt bra skrivet och jag tror verkligen att du kan komma långt! Kämpa och fortsätt som du gör, dina ord beskriver exakt hur jag också känner.

  Själv kan jag inte göra det på samma mån som du, då jag bor utomlands, men jag försöker se till att det röstas härifrån!

  Lycka till från Malta :)

  Svara
 10. Pia says:

  Mycket bra skrivet Ilona! Och jag tycker inte du behöver svara på varför du valde SD. För då tycker jag att dom som ifrågasätter dig ska berätta vad dom röstar på och varför.

  Svara
 11. Uffe says:

  Väldigt bra skrivet och befriande Ilona och ändå så tragiskt lågt av Mölndals kommun och Wallensäter. En ursäkt vore på plats!

  Svara
 12. Peter von Fábry-Eichner says:

  Visst finns det bra människor även i (sd). Betr. invandringspolitiken har (sd) absolut en poäng de flesta övriga partier missat totalt. Nu när också de uppmärksammar asylinvandringens osannolika proportioner.

  Betänk: 9 milj. innevånare och en kvarts miljon nya på kanske två år? Sverige som redan tidigare var urdåligt på integration kanske ska vara litet försiktigare?

  Det är inte så att de flesta mottagarländer är ungefär lika bra som alla andra, nej, för om man t.ex. ser till gruppen somalier, är denna grupp en katastrof integrationsmässigt i Sverige – men en framgångssaga i Storbritannien; på några år driver många egna företag eller har anställning och försörjning. Varför? Eller rättare sagt, varför är vi så dåliga på integration i detta landet? sannolikt beror detta på politiska faktorer, systemfel och ren dumhet parad med politisk korrekthet.

  när vi, för 60 år sedan kom till detta land, som flyktingar från Ungern, där ett blodigt uppror mot Sovjetmakten hade misslyckats, blev vi grandiost emottagna. Den värme och vänlighet som vi fick uppleva glömmer vi aldrig. Det fanns arbete – det fanns inget alternativ till arbete om man ville överleva snarare. Vi fick bo gratis på Stadshotellet i Öregrund, min far reste ned till Stockholm, ordnade arbete på ett mycket bra arkitektkontor. Så kom vi efter med tåg, flyttade in i övervåningen i en underbar villa på Lidingö (Villa Klippudden) som pappa hade hyrt. Det fanns ingen SFI, men det fanns ändå hjälp att få: Man kunde ta ett s.k. bosättningslån, som skulle vara återbetalt på ett år, eller var det två år? Det var 500:- och när jag var ung skrattade jag åt denna summa, men min far sade att det var mycket pengar, 1957 tjänade han 2.700:-/månad och det levde vi gott på. Å det var en annan sak jag glömde berätta: När vi kom till Stockholms Central från Öregrund, glömde pappa en av våra tre kappsäckar i entréhallen. Föräldrarna blev mycket ledsna; där fanns bl.a. några minnen, ovärderliga fotografier och några kvarvarande familjesmycken. De upptäckte detta på kvällen och de var överens: kappsäcken kunde omöjligt vara kvar. När pappa åkte till kontoret morgonen därpå gjorde han en snabb avstickare. Gamla stan låg ju inte så långt från Centralstationen. Och när han steg in i entréhallen mot Vasagatan stod väskan kvar, men någon hade flyttat in den mot ena väggen… Det jag faktiskt själv minns, fast jag endast var tre år gammal, var hur rent och snyggt det var på gatorna. Inte en fimp, inte ett kolapapper! men detta har också ändrats nuförtiden….

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Ilonas insändare angående Folkets hus i Mölndals beslut att porta Sverigedemokraterna. Har spridit sig som en löpeld på nätet och sociala medier. Hon citeras på mängder av sajter och har delats tusentals gånger på facebook. Med frågan ”Vad gör eran människosyn bättre än min?” slår hon en verbal knockout på alla antidemokrater. Läs mer på Ilonas blogg […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *