En hjälpande hand

Miljarder människor på jorden befinner sig i en kritisk situation. Runt om i världen finns människor som svälter, eller dör av enkla sjukdomar till följd av undernäring eller brist på medicin. Många barn  lever som hemlösa, föräldralösa eller tvingas arbeta i strid med FNs barnkonvention. I världen blir människor förföljda eller slaktade för sin tro. Dessa människor syns inte för de har ingen politisk makt, de hörs inte för att ingen lyssnar på dem. De lider och dör i tystnad utan att någon märker dem. 
I Sverige hjälper vi de som syns och de som skriker högst lyssnar vi på. Men resten då?


För ett tag sedan så fick jag äran av att bli delaktig i en välgörenhetsorganisation. En organisation med fokus på de människor som finns men inte syns.

Jag hade länge själv tänkt tanken på en hjälporganisation som drevs av människor med ett brinnande engagemang för att hjälpa, snarare än att själva plocka ut höga arvoden. En organisation som använde pengar mer effektivt, som dessutom inte diskriminerade någon för dess politiska åsikter. Svaret var Right Hand AID.

Right Hand AID arbetar efter mottot :
”att hjälpa människor att lära sig fiska”, inte bara att ge dem ”en fisk för dagen”

Right hand Aid startades som ett slags svar på dagens korrupta hjälporganisationer och ett alternativ för oss Sverigevänner. Det är en organisation med fokus på att hjälpa människor att komma på fötter snarare än att bli beroende av bidrag.
Där man kan visa att ”hjälp på plats” är det mest humana och effektiva. Något som Syster Hatune, en samarbetspartner till Right Hand AID kan intyga om.

rha

Syster Hatune är en syrisk-ortodox nunna som vigt sitt liv åt att hjälpa andra och grundare till Sister Hatune foundation, en internationellt erkänd hjälporganisation. Syster Hatune har tilldelats Tysklands mest prestigefyllda order.”Merit ordern” = ”Den Tyska Förtjänstmedaljen av första graden” och prisats för hennes förmåga att få lite att räcka till mycket.  
Ärliga företrädare har varit viktigt för mig. Inte någon Bengt Westerberg som utöver ordinarie hög lön krävde ett styrelsearvode på ca 60.000kr per månad, motsvarande mer än 300 månadsgivare (per 200kr). 

hatune

Man kan inte annat än att fascineras av den fantastiska Hatune. En människa som vigt hela sitt liv åt att hjälpa. Hon finns där för att ge en hjälpande hand där det behövs.

Right Hand AID belyser även situationen för de kristna.
Syster Hatune som har en helt unik inblick i de kristnas situation i mellanöstern vittnar om hur kristna systematiskt diskrimineras. Hon beskriver hur UNHCR väljer bort kristna kvotflyktingar till förmån för främst muslimer. Röda korsets motsvarighet Röda halvmånen uppges verka mer för trosfränder än övriga religösa minoriteter. Därför fyller Syster Hatune och Right Hand AID en så viktig funktion. De gör ingen skillnad på människor, där hjälper man efter behov.

Jag är så oerhört glad att jag fått förtroende att vara en del av detta projekt, tillsammans med eldsjälar som Hans Erling Jensen, Lars Tilly, Ewa Samvik, Björn Norström m.fl och inte minst Syster Hatune.

Läs mer om Right Hand AID, våra mål och visioner. Läs hur Right Hand AID vill hjälpa de som finns men inte syns.

hatune2

4 Kommentarer
 1. Jóhannes says:

  Ja vi hjälper några som har råd att köpa en resa hit för 100 000 SEK per person och skiter i de som har inte så mycket pengar.

  Svara
 2. John Carr says:

  Somliga tycker det är märkligt att en SD-anhängare kan vara både akademiker, human och hjälpsam.
  OK, jag ger visserligen inga pengar till Röda korset efter Johan af Donner affären, som kommer att stå mig upp i halsen så länge jag lever, men jag vill peka på att det finns andra sätt att hjälpa.
  Jag har varit volontär både som flyktingfadder och som stödperson åt människor med psykisk trauma.
  Sedan några år hjälper jag också personer i utvecklingsländer med räntefria mikrolån.
  Visst blir man glad när man får mail från en kvinna i Afrika stolt visar upp den nyköpta kon som jag varit med att finansiera.
  Visst blir jag stolt över henne varje gång jag ser att hon klarat av en avbetalning. Kan hon inte betala så har jag i alla fall råd att förlora mina pengar, fast de allra flesta klarar återbetalningen med glans om de bara får tid på sig.
  När hela summan är återbetald utlånas den åter till någon annan i världen som behöver den där lilla vänliga knuffen för att ta sig ur sin fattigdom.
  Jag tycker att hjälp till självhjälp är den bästa hjälpen. Att bara vräka biståndspengar över tredje världen har inte varit särskilt framgångsrikt de senaste 40 åren. Det finns alldeles för många privata fickor som slantarna hamnar i.
  Skall Sverige skicka bistånd borde det vara i form av utbildning i demokrati, entreprenörskap och kamp mot korruption. En av de största hoten mot vissa U-länder ligger i den egna kulturen, men jag släpper denna komplexa fråga för att inte min kommentar skall svälla ut till en roman.
  Trots allt fulspel inför valet tror jag ändå att historien kommer att ge mig rätt då jag påstår att SD:s politik kommer att vara realpolitik i framtiden.
  Någon gång kanske polletten ramlar ner så att vi alla förstår den diametrala skillnaden på att vara emot en massiv invandring och att vara emot invandrare. Detta är inte rasism, det är ekonomi.
  Den dagen det finns pengar, jobb och bostäder åt alla kan vi säkert skruva upp invandrings-kranen igen.
  Jag gladdes mycket åt dina kloka ord i Mölndalsposten Ilona, i kontrast med den vulgärbild av en SD:are som media dagligen målar upp i bjärta färger
  Om kloning av människor vore etiskt försvarbart borde vi klona Dig Ilona. Några 100 ex. räcker kanske för lilla Mölndal innan stadshuset blir fullt 😉
  I brist på kloner fick du i alla fall mitt kryss på valsedeln.
  Lycka till i politiken Ilona och tänk på att vi är många som står bakom dig. Vi ser ut som Du, vi känner som Du och vi tänker som Du.

  Svara
  • Ilona says:

   Tack Johan! Vi tänker så lika i så mycket (utom möjligtvis kloningen, det räcker nog med en ;)). Jag tror också att SD:s politik är framtiden, jag hoppas bara att det blir snart för ju längre vi väntar desto svårare kommer det att bli att lösa problemen. Tack för ditt stöd, jag skall kämpa för ditt förtroende.

   Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Ett mycket läsvärt inlägg av Ilona Michalowski, SD. ”Miljarder människor på jorden befinner sig i en kritisk situation. Runt om i världen finns människor som svälter, eller dör av enkla sjukdomar till följd av undernäring eller brist på medicin”. Läs vad läkaren Ilona Michalowshi säger här. […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *