Hatet mot den vite mannen

Vi kunde för ett tag sedan läsa om hur ett ungdomsgäng grovt misshandlade en äldre ”vit” man i tunnelbanan. Det var inte första gången vi hörde om något liknande och kommer troligen inte vara sista heller. Det som knyter samman dessa dåd är det oerhörda övervåld som använts, att offret är en vit man och att förövarna inte är etniskt svenska. Det handlar inte om att dela ut ett enstaka slag, det handlar om att skada, krossa och förstöra. Det handlar om ett blint hat som får alla moraliska spärrar att brista. Men vad är det som triggar igång detta hat?

Överallt i media matas vi med ett hat mot de priviligierade vita männen. Den late vite mannen som tillskansat sig all makt och förtrycker alla andra. Han är roten till all ondska och skall med alla medel bekämpas till varje pris.

Detta hat, demonisering och framförallt avhumanisering har skett tidigare i historien med förödande resultat. Att förknippa ondska med hudfärg och kön trodde kanske de flesta var förpassat till historien. Men det sker faktiskt här och nu varje dag. Vi matas om den vite mannens ondska varje dag, i skola, i media, i politiken och i debatten. Kanske är det just detta som får vissa invandrare att släppa alla spärrar när de hoppar på en vit man?

Afrosvenskarnas riksförbund med paradoxalt nog starka kopplingar till ”muslimska mänskliga rättighetskommittén” jobbar ständigt på att påminna om den svenske vite mannens illdåd, men framför allt delaktighet i slavhandeln för ett par hundra år sedan. Man nämner dock aldrig det faktum att muslimer tog minst lika många svarta som slavar. Afrosvenskarna jobbar alltså sida vid sida med ett förbund som har kopplingar till de som förtrycker dem än idag. Galenskap eller bara okunskap?

vitman

Frågan är om det ens står i svenska elevers skolböcker att tex slaveriet i Saudiarabien avskaffades först 1962. I vissa muslimska länder pågår slavhandel med svarta fortfarande. Eller att förintelsen inspirerades av muslimernas folkmord på armenier. Ofta när jag pratar med svenskar så är det helt ovetande om detta.

Visst har den vite mannen gjort mycket ont genom historien. Men gäller inte det samma för män av alla olika färger? Japaner, Araber, Indianer etc har väl alla utfört så mycket ondska de kunnat efter sin förmåga? Men kan man inte ärligt säga att den vite mannen också gjort mycket gott? Det var ju faktiskt den vite mannen som avskaffade slaveriet. Det är den vite mannens uppfinningsrikedom som löst många svältkatastrofer, skapat mediciner som räddat livet på många miljoner människor. Skapat uppfinningar som gjort livet bättre och enklare att leva.

Det är även den vite mannen som byggt upp väldens mest HBTQ toleranta länder. I Sverige har den vite mannens skattepengar bekostat världens dyraste invandringspolitik. Det är i den vite mannens värld som vi kvinnor idag åtnjuter mer rättigheter än någon annanstans på jorden. Där vi dessutom helt fritt kan föra kampen vidare.
Det är väl bara i den vite mannens värld där det finns frihetskämpar av andra färger som lyckats?

Till er som hatar den vite mannen, ta er en titt på samhället och fundera hur världen skulle se ut utan honom. Är inte den vite mannens värld den bästa att leva i, jämfört med övriga världen? Istället för att hata den vite mannen så skulle jag vilja tacka honom för ett bra jobb hittills, även om det finns en hel del kvar att göra.


När jag talar om den vite mannen skall det mer ses som ett suggestivt begrepp. Vår värld är ju naturligtvis skapad av båda kön och alla färger. Jag menar bara att den vite mannen är inte värre än någon annan.

10 Kommentarer
 1. Hanna E says:

  Exakt, Sveriges feminister borde flytta till Saudi Arabian och se vad de tycker om den vite mannen efter ett par år.

  Svara
 2. Lassekolja says:

  TACK Ilona, för Ditt klarsynta inlägg! Varje gång jag läser ett nytt inlägg från Dig känner jag mig mycket harmonisk, trygg och hoppfull trots alla galenskaper som sker, inte minst inom våra egna gränser. Bara tanken på vad man skulle drabbas av om man bytte ut ”vit” mot svart i de feministiska uttalandena, som hörs så fort Gudrun S. öppnar munnen.
  Ilona, om utmärkelsen ”Plaketten i guld för årets öppna brev” hade existerat hade Du förtjänat den för Ditt ”öppna brev till FolketsHus-chefen”! Anser fortfarande att det är det bästa jag någonsin läst, förmodligen beroende på att hans ”argument” mot SD var så felaktiga och ”låga”! Vet Du om Ditt brev nådde fram till honom?
  KÄMPA PÅ Ilona!

  Svara
 3. Jóhannes says:

  Jag har inget med de att göra som hände för min tid på jorden sen kan jag berätta om att på 1600 talet kom det sjörövare till Island från Algeriet och rövade bort människor som de sen sålde som slavar, de härjade i flera europeiska länder. Nu vill ändå dessa människor som hatar den vita mannen till varje pris ta sig hit och bosätta sig i de vitas länder?
  Utan de vita hade vi varit fortfarande med segelbåtar och hästvagnar mm. Sen har man förundras över att nästan alla uppfinningar står den vita mannen för, i de muslimska länderna går utväcklingen bakåt, har varit i Egypten för några år sen och såg den fina kulter de hade för länge sen men efter att islam har det bara gått bakåt.

  Svara
  • Bergatorparen says:

   Egypten var en gång nav i en mycket hög civilisation som får det vi har i dag att framstå som rena rama Fred Flinta. Den judiska adeln har begravd det mesta av de bevis som fanns för denna förlorade högcivilisation med undantag av vissa saker som tränger sig fram i Bibeln och hos grekiska filosofer. Islam är en designat religion som syftar att hålla nere de som följer den: Islam betyder underkastelse och underkasta sig får de minsann göra. De två andra Abrahamitiska religionerna kristendomen och judendomen är inte ett dyft bättre: Tänk bara på medeltiden då vetenskapen inte fick offentliggöra rön som stred mot Bibeln och judendomen är inte så mycket bättre den hellre: Alla icke-judar är orena och de skall man inte ha som vänner eller gifta sig med – så står det i Toran. Jag är själva ateist och bedömer andra utifrån meriter ´hellre än hudfärg och religiositet. Det blir bättre så eftersom det finns en uppsjö av mycket bra människor man skulle komma döma nord och ner om man använde religionens trångsynta kriterier.

   Svara
 4. Lennart says:

  Alla dom som klagar på den vite mannen kan ju ta sig en liten funderare på hur världen hade sett ut om han inte hade funnits. Ta bara en sån sak som mobiltelefoner…denna lilla sak som fullkomligt dyrkas av all världens kvinnor. Den hade inte funnits. Tjusiga sportbilar hade inte funnits. Charterresor mm hade ni som hatar den vite mannen kunnat slå ur hågen direkt.
  Nä…sluta använd den vite mannens uppfinningar så får ni se hur livet skulle vara. Inte en skithusstolar skulle ha funnits….tänk på det när ni sätter er för morgondrillen!

  Svara
  • Sofia Nyberg says:

   Om den vita mannen hade tagit ett steg tillbaka några decennier tidigare så kanske det hade varit kvinnan som uppfunnit mobiltelefonen. Feminismen handlar inte om ett krig mellan män och kvinnor. Det handlar om ett krig mot orättvisa. En kamp om jämlikhet och jämställdhet. Om att alla människor, oavsett kön eller hudfärg ska kunna ta samma plats i samhället, på samma villkor. Idag ser det inte ut så. Vi har fortfarande bastuklubbar där män håller varandra bakom ryggen. Vi lever fortfarande i ett samhälle där kvinnor inte tillåts ta samma plats som männen. Att tillskriva uppfinningar till ett kön ger inte en korrekt bild av samhället, varken förr eller idag. Det Du precis sitter och säger är att kvinnor inte har förmågan att göra samma sak. Släpp fram oss, och se sedan vad vi går för!

   Svara
 5. Björn Norström says:

  I Filippinerna älskar invånarna den vite mannen, inte minst för att den vite mannen med General McArthur i spetsen jagade ut japanerna ur Filippinerna under den japanska ockupationen under andra världkriget. Den vite mannen med den amerikanske presidenten i spetsen, gav Filppinerna sin frihet och även demiokratin. Filippinerna är oerhört tyacksamma till den vite mannen. Filippiner ser även den vite mannen som en utmärkt parnter eftersom han jämställer kvinnan med mannen, till skillnad från andra kulturer som förtrycker kvinnor, inte minst i Mellanöstern där miljontals filippiner gästarbetar. Sådant vet inte många svenskar heller.

  Svara
 6. Fredrik says:

  För att förstå detta legitima hat mot den vite mannen, mer än vad gäller konkreta exempel på några misshagligheter som denne gjort sig skyldig till under historiens lopp, så måste man förstå grunden till hur och varför det har uppstått och grunderna till varför hatet anses legitimt.

  Idén om den vite mannen som en förtryckare är i grunden en gammal vänstertanke och vänsteridé som projiceras på Sverige av idag.
  Tankefiguren kommer från marxismen och dess indelande i över och underordnade grupper; överklassen förtrycker den arbetande underklassen. I dagens post-marxistiska samhälle är det inte länge vem som äger mest som utgör främsta skäl till vem som anses över eller underordnad. Utan istället; etnicitet, kulturell och religiös tillhörighet, könstillhörighet, sexuell läggning. Dvs. vit anses överordnad icke-vit, kristen anses överordnad tex. muslim, man anses överordnad kvinna, heterosexuell anses överordnad homosexuell, där de överordnade anses utsätta de underordnade för olika former av förtryck.
  En vit heterosexuell man anses således som höjden av överordnad, och tillika höjden av förtryckare, vilken således dessutom anses legitimt att förakta och bespotta, sparken riktas ju uppåt.
  Härvid anses det samtidigt orättfärdigt att kritisera de enligt tankefiguren underordnade eftersom sparken då anses riktas nedåt. Vilket bla. även förklarar varför samhället har så svårt att kritisera eller fördömma vissa(underordnade) grupper och dess eventuella misshagligheter i samhället.

  Extra tydligt blir detta för politiska partier som vilar på marxistisk värdegrund.
  Fi är ett praktexempel som bygger hela sitt politiska resonemang på den överordnade förtryckande mannen och den underordnade kvinnan, men som även följer de övriga ”direktiven” i tankefiguren vilket gör att man bla. får oerhört svårt att ta avstånd från tex. muslimska kvinnoförtryckande uttryck. Muslimer tillhör enligt tankefiguren en underordnad grupp varpå kritik och fördömmanden anses att bli att sparka nedåt vilket anses orättfärdigt. Ställningstagandet blir istället tystnad, eller på den underordnades(muslimen) sida när kritiken kommer från de överordnade(vita, ”kristna”)

  Eftersom tankefiguren är så förlegad genom att den i kollektiv form delar in samhället i över och underordnade grupper, där individens individuella status är underordnad kollektivets, så kommer de troende för tankefiguren alltid se på alla vita, och i synnerhet vita heterosexuella män, som överordnade och tillika förtryckare.

  Det är som sagt en gammal vänstertanke och idé som projiceras på Sverige idag och som är accepterad som rättfärdig över hela den politiska linjen och sannolikt även inkluderad i den statliga normbildningen.
  Åtminstone är tankefiguren idag central på alla landets etablerade medier…

  Svara
 7. Björn Skölving says:

  Genom att påstå att detta överfall delvis beror på att mannen var vit så sällar du dig till gruppen som just vill göra skillnad på hudfärg. Om det skett flera överfall mot vita män med skägg, är det då skägget eller vitheten som knyter ihop fallen? Det finns väl inget som säger att överfallet berodde på att mannen var vit? I din iver att försvara den vite mannen så utmålar du förövarna som drivna av hat, att deras attack syftade till att förstöra och krossa, till skillnad från ett enstaka slag? Sedan när har rånare eller andra förövare gått på någon med syfte att ”bara” dela ut ett enstaka slag?

  Slaveri har varken skapats eller avskaffats av en hudfärg. Det är människor som gör illa andra människor. Världsomvälvande uppfinningar skapas också av människor och inom alla kulturer. Snarare kan man tillskriva uppfinningar till högtstående kulturer. Det finns flera exempel inom de västerländska, egyptiska, persiska, asiatiska kulturerna på denna uppfinningsrikedom.

  Faktum kvarstår dock att den västerländska kulturen upprätthåller rasistiska strukturer med exotifiering av mörkhyade och därför kan man påstå att den vite mannen som en symbol fortfarande bär ansvar för mycket elände. Detta undantar förstås inte andra människors illgärningar.

  Till sist, de positiva särdragen som du lyfter fram som den vite mannens verk, som tolerans för HBTQ, generös invandringspolitik är just det som ditt eget parti motverkar. Dessutom har dessa ting väldigt lite att göra med hudfärg eftersom det finns stora skillnader mellan samhällen inom just dessa områden i Västvärlden

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *