En nästan objektiv Intervju i Läkartidningen

Jag medverkar i en intervju i senaste läkartidningen.
Den handlar om att vara läkare och samtidigt kandidera för SD. Man har i många nummer försökt göra gällande att det är ytterst få inom läkarkåren som delar SD:s uppfattningar, något som vi som jobbar inom vården vet inte stämmer. I intervjun finner journalisten det relevant att nämna att mina blogginlägg har fått kritik:

Fredrik Mårtensson skriver -”Flera av Ilona Michalowskis blogginlägg har fått kritik för orimliga eller rentav stötande jämförelser.”

Eftersom jag inte fått någon direkt kritik personligen utom någon enstaka kommentar så tyckte jag att det var märkligt och bad journalisten Fredrik Mårtensson att berätta vad han menade och ev. referera till var jag kan läsa om denna kritik. Mig veterligen så är det bara obskyra extremistsajter på vänsterkanten som ogillat min blogg, men knappast någon sajt som är giltig att referera till. Fredrik Mårtensson kunde inte svara utan skulle återkomma om en vecka.
Kanske hade det varit mer relevant för läsarna att veta att texterna som Fredrik Mårtensson refererade till hade delats tusentals ggr på facebook, tom av flera riksdagsmän. Att texterna dessutom har speglats på en mängd bloggar och sajter. I slutet av intervjun finner sig Fredrik Mårtensson tvungen att inkludera en liten faktaruta om SD:s historia, som om ingen redan visste den. SD:s historia är oviktig för mig, jag är här för att vara med och skapa dess framtid.

framtid

Intervju i originalform (ej den publicerade)

1. Hur har läkarkollegor reagerat sedan du blev SD-politiker?
De allra flesta väldigt positivt. Den värsta reaktionen jag fått är en läkarvän som sagt till mig att han inte står bakom SD, men står bakom mig som vän.

2. Vilken reaktion har du fått från patienter?
Jag känner mig väldigt uppskattad av mina patienter. Jag skiljer på min kandidatur och mitt läkaryrke. Jag tror inte att någon patient vet att jag kandiderar.

3. Vilka frågor vill du driva om du blir vald till regionfullmäktige?
Sjukvård och omsorgsfrågor, det är anledningen till att jag engagerade mig.

4. På din blogg kopplar du tydligt ihop yrkesval med ditt politiska engagemang – vad är tanken bakom det?
Jag tycker att det behövs medicinskt kunnig personal som beslutar om sjukvård. Jag tror att jag har mycket att tillföra sjukvårdspolitik genom min yrkeserfarenhet.

5. Hur tror du att ditt engagemang inom SD kan påverka din läkarkarriär?
Jag tror tyvärr att det kan skada min karriär. Även om jag har ett stort stöd bland kollegor så är det många som inte öppet vågar stå för det. Men jag hoppas att jag kommer att kunna göra nytta för många människor, det kanske är viktigare än sin egen karriär.

6. På vilket sätt tycker du att vården blir sämre för varje år, som du skriver i din blogg, och vad ser du för orsaker?
Genom vad jag fått höra av forna arbetskollegor inom vården. Men även genom patienter som krävt vård under en längre tid. Orsaken ser jag som för lite pengar och för lite personal. Jag anser att Sverige borde satsa minst lika mycket av sitt BNP på sjukvård som USA gör.

7. På vilket sätt är ditt engagemang jämförbart med din farfars kamp mot nazism och morbrors kamp mot kommunism?
(frågan är vinklad jag jämförde aldrig mitt engagemang med mina förfäders kamp. Jag sa att jag måste föra deras kamp vidare för yttrandefriheten) Det faktum att du ställde fråga 5 är till viss mån svaret på din fråga. Vi kan inte längre påstå att Sverige är ett fritt land. När man ber SDmotståndare tala om vad som är fel med vår politik så kan dom nästan aldrig det. Helt enkelt för att de inte vet. Jag känner igen det från sovjet, där hade majoriteten starka uppfattningar utan att egentligen veta varför. När jag gjorde jämförelsen så pratade jag ju om portningen från folketshus. (Egentligen skulle denna fråga kräva ett betydligt längre svar)

8. Läkarförbundet med flera (debattartikel, Aftonbladet) har tagit ställning mot SD och menar att partiet inte tror på alla människors lika värde och att det går emot vårdens etiska plattform. Hur ser du på det?
SD har ju en politik som förs i de flesta länder idag. Särskilt här i Danmark där jag jobbar just nu. Därför blir påståendet om att SD inte tror på alla människors lika värde detsamma som att påstå att hela världen har fel och bara Sverige rätt.
Kort sagt, artikeln bygger på folks vanföreställningar om SD, som tyvärr ges alltför mycket utrymme i media.

18 Kommentarer
 1. Jóhannes says:

  Bra att du står på dig o låter inte dessa hjärntvättade människor köra över dig, detta med allas människors lika värde börjar man att bli så trött på. För det första är det fel översätt och menar de att hela världen ska kunna få gratis sjukvård i Sverige och bidrag för uppehälle mm då lär jo statskassan tömmas fort och varför ska vi svenskar då betala skatt om hela världen kan komma hit o få allt gratis.
  Finns några miljoner amerikaner som har ingen sjukförsäkring dom kan väl komma hit och få gratis vård betalat av svenska folket då plus resten av jordens befolkning.

  MvH Jóhannes H S

  Svara
 2. Mia Bern says:

  Hej,funderar på allt prat om”allas lika värde”! Hur kan man överhuvudtaget diskutera eller sätta ett värde på en människa? Upplevelsen av ett värde är subjektivt,att mäta detta är omöjligt! Som att mäta smärta,vem har ondast? En omöjlighet! För mig så är mina barn det mest värdefulla för mig! För någon annan är det deras familj,släkt,vänner! Att ens säga/använd detta i alla sammanhang tycker jag känns förmätet!

  Svara
 3. Lassekolja says:

  Efter att ha läst kommentarerna till artikeln i Läkartidningen, är jag lätt chockerad men ändå inte, av att bildade människor kan sprida så mycket okunskap kombinerat med rena fördomar. Värst var en universitetslektor(!) från Uppsala. Han skrev följande under rubriken UTESLUT!
  2014-07-23 10:59:36 |” Har man aktivt valt att företräda ett parti som vilar på en icke demokratisk grund och som förnekar alla människors lika värde har man utan tvekan förverkat det förtroende det innebär att trösta, lindra och bota sina medmänniskor, oavsett härkomst eller ursprung.
  Läkare i Sverige har en historisk börda att bära i form av legitimeringen av rashygieniska tankar under tidigt 1900-tal. Det får därför icke finnas ett uns av tvivel om den svenska läkarkårens åsikter i dessa frågor. Då har vi snart förlorat det förtroende som våra medmänniskor har för oss och vår kår.”
  Hur kan en bildad människa skriva så utan att ens ha försökt att sätta sig in i det man kritiserar? Jag skrev en lång och genomarbetad replik på detta inlägg men den refuserades av Läkartidningens redaktion. Berodde möjligen på att jag inte är akademoker? Åkeriägare, tidigare VVS-ingenjör och numera pensionär, som jag uppgav, kanske inte räcker? Hur var det med ”alla människors lika värde”?
  Nåväl, hur på vad sätt ”vilar SD inte på en demokratisk grund”? Att SD ”förnekar alla människors lika värde” är en fullkomlig nyhet för mig. Att hela PK-etablissemanget ”kör” detta är inte detsamma som att det är sant! Det förvånar mig att en bildad(?) universitetslektor är så lätt att vilseleda. SD följer som bekant samma demokratiska spelregler, med FN-dokument som grund, som övriga partier i vår Riksdag.
  Betr. historiska rashygienska tankar hos våra Riksdagspartier: Samtliga partier utan Miljöpartiet har ”rashygieniska tankar” på sina samveten! T.o.m. Kristen Demokratisk Samling´s (nuvarande KD) ursprungsmän var ”nazianstrukna”! Miljöpartiet har i nutid tillräckligt stolliga förslag, som om dom förverkligas skulle destruera Välfärdssverige ännu fortare än vad som nu redan sker så MP kan vi lämna därhän. MP är inget alternativ för Sverige!
  Ilona har helt rätt! Det gäller att se framåt, alltså släppa det gamla! Det har iaf Sverigedemokraterna gjort.
  Att nu ”komma dragande” med nazism, ja, t.o.m. fascism och att ett tredje världskrig skulle bryta ut bara för att SD vill minska invandringen till samma numerär, som våra grannländer är ju bara dumheter och handlar mer om SD-moståndarnas brist på argument än om något annat!
  KÄMPA PÅ Ilona! Vi tror på Dig!!!

  Svara
  • Jóhannes says:

   Sen kan man fråga dessa förprogrammerade robotar hur många har kommunisterna dödat och orsakat mycket lidande för människor i hela världen. De bjuder kommunister att spy hat på stor del av svenska väljare men skulle de bjuda nån som är uttalat att hon e han är nazist?
   Sen att kalla SD för högerextremt parti e jättekonstigt ty de har en politik som sossarna hade för inte så länge sen, jag tycker att alla som tycker att vi ska tillåta alla komma hit o få gratis sjukvård o fri bostad o.s.v med mer bidrag än många pensionerar får i pension är extremister som gör att MP,V(PK),M,S,FP är extrempartier.
   FD Sovjet har orsakat mycket lidande för miljoner i Europa, Kina har också orsakat mycket lidande i Kina o andra länder, tyska nazister som jag hatar orsakade stort lidande också men relativt begränsad över en kort tid jämfört med kommunisterna.
   Sverige kan inte rädda hela världen som många tycks tro.
   här en video som visar hur hopplöst det är.
   https://www.youtube.com/watch?v=LPjzfGChGlE

   Svara
 4. Daniel says:

  Hej Ilona!
  Jag ville bara skriva och berätta att jag läste artikeln i läkartidningen och är full av beundran inför dig och ditt engagemang. Stå på dig, Sverige behöver sådana som dig!

  Mvh
  Daniel

  Svara
 5. Ilona Michalowski says:

  Anders /Axel skrev:
  ”Att du inte fick din insändare publicerad beror kanske på att du inte är medlem. Tidningar är inte skyldig att publicera alla inlägg/kommentarer. Vare sig på webben eller i pappersformat. SD har en egen tidning som du kan publicera dem i. ”

  Med denna retorik så tolkar jag det som att man kan ta bort även hans inlägg. Det finns säkert vänsterextremistsajter som han kan publiceras i.

  Tack alla för ert stöd!

  Svara
 6. Carl Lodström says:

  Hej Ilona!

  Jag är en gammal stöt, 72, som flydde ifrån Sverige 1982, innan man ens kände lukten av det senaste vansinnet. Först för ett pa’r år sedan fann jag Avpixlat, och är fortfarande helt förvånad över den märkliga utvecklingen mot självförintelse! Desto lättare att inte sakna fosterlandet; nu när det har gått åt helvete i alla fall.

  Jag fann Din blogg och vill uttrycka min beundran för Ditt mod och Din energi. Det är jobbigt att simma mot strömmen! Dessvärre har jag svårt att se hur Du skall kunna lyckas i slutet eftersom det strömmar in så många islamster.

  Men lycka till!

  Bästa hälsningar,

  Carl.

  Svara
 7. Adversus says:

  Imponerande och balanserad blogg. Jag ska lägga ditt namn på minnet så ska jag personrösta på dig. (Självklart kan jag inte skriva ut mitt riktiga namn för då skulle jag förlora min utkomst direkt över dagen – frilansare som jag är. Så stasi likt är Sverige idag.) Tänk på de som refererar till de ondaste av allt ont. De har slut argument. Deras argument blir av typen: Du är jättedum. Se regeln för detta: http://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law.

  Svara
 8. HC says:

  Hej Ilona!
  Är själv läkare och humanist. Blir mer och mer förbryllad över det oreflekterade hatet som bygger på osakliga åsikter som baseras på desinformation. Medias representanter verkar se sig själva som politiska kommissarier vars uppgift är att likrikta åsikterna så att de sammanfaller med den officiella ”värdegrunden”. Det är dock tydligen fortfarande ok att öppet deklarera sig som kommunist och stödja AFA (tänker bland annat på årets Sommarprogram, en skandalös kavalkad av vänstermänniskor som lägger ut texten).
  Enligt min mening är det läge att bojkotta SR och SVT. Betala inte licensen. Kassera TVn och om man vill se på det löjeväckande public service ändå så är det fullt lagligt att göra det via nätet. Vänsterextremisterna i public service är de största bovarna i dramat och bör (nu låter jag som en totalitarist, jag vet)svältas ut.

  Svara
 9. Anders says:

  Bra skrivet i dina inlägg. Det är inte lätt att uttrycka sanningen i dagens samhälle. Har man en åsikt som strider mot journalisternas så blir man idiotförklarad. Men kämpa på. Du är både klok och vacker, något som i Sverige skapar avundsjuka. Vi svenskar, nåja inte alla, är fantastiskt bra på att nervärdera alla som är smarta och som har fått utseendet med sig. Då blir man kallad både det en och det andra.
  Om du kandiderade till riksdagen så skulle du få min röst.
  Lycka till, du är fantastisk.

  Svara
 10. Ratatosk_SE says:

  Hej Ilona,
  Vill bara tacka för att det finns sådana som du. Du framstår som så oerhört förståndig i dina åsikter på din blogg. Vill bara säga att du är en fantastisk representant för SD.
  Jag röstade en gång i tiden på (M), men med nya(M)’s intåg, sparkades konservatismen och förståndet ut och ersattes av liberalism, kortsiktighet och allmänt trams. Det parti jag röstade in i regeringsställning 2006 var alls inte vad jag trodde jag röstade på. I stort sett alla kärnfrågor hade lämnats hädan; endast skattepolitiken bestod. Jag insåg då att jag behövde se mig om. Det var då, 2006 efter valet, som jag fann det enda parti som hade kvar konservativa värderingar. Till en början var jag en aning oroad, jag hade ju koll på SD’s mörka förflutna. Men ju mer jag läst, ju fler debatter jag följt och ju mer jag tänkt, finner jag att SD idag är enda alternativet.
  Jag har bara en sak som jag inte är med på vad gäller partiprogrammet. Det är faktiskt NATO-frågan. Jag resonerar som så, att vi i dagsläget har ett försvar som sedan 1991 vanskötts till den grad att det är skrämmande. Försvaret av nationen är så eftersatt, att om vi skulle behöva försvara landet, skulle vi dels behöva månader av förberedelser, dels en namngiven plats och tidpunkt där fienden avsett landstiga. Då kan vi, på den punkten och om det rör sig om någon fientlig begränsad brigad som råkat segla vilse och egentligen inte hade för avsikt att landa just där eller egentligen föra anfallskrig för den delen, stå emot i en vecka. Grattis.
  Vad vi behöver, är ett manstarkt, välutrustat nationellt försvar, inriktat och redo att bemöta en motiverad, high-tech-utrustad och stark fiende inom väldigt kort tid. Men våra resurser är begränsade. Även om vi satsade otaliga skattekronor på att få ett bättre försvar, skulle det aldrig bli tillräckligt. Vad vi yttermera behöver göra, är att skaffa vänner. Vänner som inte accepterar att Sverige upplöses som suverän stat. Idag har vi inte sådana vänner. Vi har samma beskydd som Georgien och Ukraina, vi är så kallat NATO-partners. Det vill säga inget skydd alls. Och varför skulle andra länder hjälpa oss, ifall vi inte har för avsikt (eller förmåga för den delen) att hjälpa dem om vi kommer i trångmål? Därav behöver vi NATO. Det är inte någonting jag egentligen skulle vilja att Sverige behöver, men situationen är sådan att hur vi än vrider och vänder på våra möjligheter, kan det sluta i oerhörd katastrof ifall vi väljer att fortsätta som alliansfria.
  Vi behöver dock inte EU. Precis som Norge, kan vi gott stå utanför det samarbetet, vilket till en början lät bra, men alltmer börjat likna en totalitär stat där besluten tas långt över våra huvuden. Men – tänk – Norge är ett NATO-land. Så även om de står utanför EU-sfären, är de NATO-medlemmar, och har inga intentioner på att avsluta det samarbetet. För de har förstått något som svenska folket inte verkar fatta: ensam är inte stark och vi har ett grannland som faktiskt börjat vältra sig runt i sitt björnide och är på väg att vakna. Ska Sverige kunna stå på sig och inte behöva ge efter för krav eller annat, måste vi kunna påvisa att här kommer ingen fram. Då har vi större möjlighet att kunna fortsätta med Almedals-veckor och annat utan utländsk inblandning. Det kan behövas tidigare än vad våra politiker tror…
  Hur som helst; stå på dig du starka kvinna. Låt inte etablissemanget knäcka dig!

  Svara
 11. Michael says:

  Vad bra du skriver. Keep up the good work. Sverige behöver verkligen sådana som dig. Fantastiskt bra och modigt skulle jag vilja säga trots att jag saknar ord. Det blir garanterat en personröst från mig :-)

  Svara
 12. Inger711 says:

  Det är ju helt fel att smutskasta SD som främlingsfientliga och med nazistisk bakgrund, det stämmer inte alls
  Lyssna på debatt mellan Mattias Karlsson SD och Henrik Arnstad som påstår att SD är fascister, Mattias förklarar på ett utomordentligt sätt vad SD står för och Henrik Arnstad avslöjar ju sin okunskap om vad fascism är för något bl.a.

  https://www.youtube.com/watch?v=CvZb24ChO_M

  Lyssna även på flera invandrare i mitt blogginlägg nedan om vad de anser om SD och invandring m.m. Många invandrare från olika länder röstar på SD.

  http://ladycobra.wordpress.com/2013/12/13/fler-man-med-utlandsk-bakgrund-valjer-sd/

  Svara

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] intervjun med Läkartidningen, som Ilona återger i sin icke-filtrerade form på sin blogg, säger hon bland annat att hon ser sitt sitt politiska engagemang som en frihetskamp med fokus på […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *