Det paradoxala Sverige och fenomenet projektion

rha
Det har väl inte undgått någon hur paradoxalt det politiska klimatet har blivit senaste tiden. Man kan läsa om hur vissa tycker det är okej att på odemokratisk väg motverka politiska meningsmotståndare i syfte att värna om demokratin. De som säger sig verka mot rasism, kan skriva att det borde vara skottpengar på vita. Vissa hävdar att alla i SD är rasister för att de drar ”alla över en kam”, samtidigt som man missar att man precis gjorde exakt samma sak själv. Det finns i princip hur många exempel som helst.

Åtskilliga tidningsartiklar särskilt i utlandet har försökt att förklara detta fenomen som pågår i Sverige och försöker förklara det hela med samhällspolitiska orsaker.

Som läkare är jag dock mer intresserad av de medicinska orsakerna. Det finns ett fenomen inom psykologin som kallas Projektion.
”Projektion, en term som används inom psykologin för att beskriva hur en person som inte vill eller kan kännas vid sina egna svagheter tillskriver andra personer dessa egenskaper för att försvara sin självbild.” – wiki 
Visst känns det igen?
-”Dom” är fascister så därför bekämpar vi dem med förbud.
-”Dom” är emot allas lika värde, därför kan jag behandla dem som mindre värda.
-”Dom” är outbildade och okunniga, på så sätt framstår jag som mer smart och bildad.

Ett av de tydligaste exemplen på projektion kan man nog se på vänstervridna sajter som tex IRM. En sida som sägs motverka hat samtidigt som den genererar densamma. Som tydligast blir det i deras kommentarsfält. Ibland kan det bli närmast komiskt att läsa. Behovet av att förklara hur ”dumma” sina meningsmotståndare är återkommande. I inlägg efter inlägg, vissa mer fantasifulla än andra så beskrivs dumheten i de som inte tycker som dem. Vissa måste skriva flera kommentarer i samma inlägg. En psykiskt välmående människa har inget behov av att tala om hur dumma ”andra” är, den är helt enkelt inte i behov av en sådan självbekräftelse.

I sanningens namn så kan man väl säga att projektion återfinns på både vänster och högerkant. Men den är som mest påtaglig och farlig i media och på vänsterkant just nu. Samtidigt som kvällspress ondgör sig över hur bloggar hänger ut dömda brottslingar så har de inga problem att själva hänga ut ”misstänkta” meningsmotståndare som uttrycker sig fel i ett land som sägs ha yttrandefrihet. Vänstern tar sin projektion från kommentarsfält till aktiv handling. De tar sig rätt att kasta sten mot polis och andra människor för att värna om allas lika värde? Vi lever i ett paradoxalt samhälle där projektion omöjliggör vissas förmåga att se sina egna brister.

Att försvara onda handlingar med att man handlar i godhet har man gjort i alla tider. Alltifrån häxbränning på medeltiden till dagens härjningar av ISIS. Alla motiverar de sina handlingar med att de agerar av godhet.
Med detta i åtanke så förstår man hur viktigt det är att motverka ”projektion”, även inom sig själv. Man måste vara insiktsfull och öppen för sina egna brister och andra människors tankar, även om man tycker att de har helt fel. De som fördummar människor eller tillskriver dem med negativa epitet tillför ingenting och har redan förlorat på ett intellektuellt plan. Det kan endast ses som en personlig svaghet. Jag ber därför alla att tänka en extra gång innan ni beskriver en annan medmänniska. Samtidigt som man inte behöver bry sig om hatiska kommentarer och osaklig kritik. Troligen är det bara en projektion av deras egna brister.

2 Kommentarer
 1. Fredrik says:

  I Sverige har en sk. ”värdegrundsdemokrati” vuxit fram, främst representerat av olika vänsterrörelser, etablerade medier, public service inkluderad, och dess vänstersympatisörer.
  Denna form av demokrati utgörs av knippe värderingar och åsikter som anses utgöra själva grunden för demokratin, och där en sk. åsiktskorridor anses nödvändig och utestängande av åsikter och uppfattningar som går utanför den utpekade värdegrundens ramar anses rätt och legitimt att utestänga för att värna den utpekat rätta värdegrunden.
  Denna form av ”demokrati” riskerar att bli en obehaglig överraskning för Sverige, där ”åsiktsfrihetsdemokratin” och den fria åsiktsbildningen sätts ur spel.

  De stora demokratiska problemen uppdagar sig när definitionerna av dessa värderingar blir alltför snäva, där mötesstörningar eller till och med våld mot de som inte omfamnar den utpekat rätta värdegrunden inte alls anses vara odemokratiskt utan snarare jätte demokratiskt eftersom den rätta värdegrunden försvaras.

  En liten vridning av definitionerna av denna värdegrund och plötsligt anses alla åsikter och uppfattningar som inte är tillräckligt mycket vänster legitimt till och med påbjudet att utestänga och förakta.
  Härvid riskerar något riktigt totaitärt att växa fram…

  Svara
 2. Lassekolja says:

  Ilona, Du skriver alltid så kloka ord. Att de, som i brist på argument använder/sätter olika epitet på sin motståndare, i samma ögonblick erkänner att ha förlorat meningsutbytet, är en formulering jag har använt mig av vid ett flertal tillfällen, så där instämmer jag med Dig Ilona!
  KÄMPA PÅ och LYCKA TILL i valet !!!

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *